Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Blir jag av med min arvslott om mamma säljer gården?

Datum: 20/07/2023

Hej,

Min pappa gick bort för 2 år sedan. Han och min mamma äger en stor gård. Jag vet att jag skall ärva 25 % från min pappa när min mamma dör. Blir jag av med mitt arv om hon säljer gården?

Hej och tack för din fråga,

Vid den ena makens död får den andre maken, om det inte finns några särkullsbarn eller testamente, allt.[1] De gemensamma barnen brukar i de flesta fall vänta på den efterlevande makens död tills att man får sitt arv.

Bara för att viss egendomen försäljs så förlorar man inte rätten till sitt arv som bröstarvinge. Laglott är en lagstadgad rätt för bröstarvinge att ärva hälften av sin arvslott.[2] Genom denna bestämmelse anses att bröstarvinge fått skydd för åtminstone hälften av vad bröstarvingen skulle ha rätt till enligt lag. Om din mamma skulle sälja gården så kommer värdet av gården att bestå av pengar, istället för en gård.

Om gården skulle vara testamenterad till dig och den säljs, har den delen av testamentet inte någon verkan längre.[3] Det innebär att om en testamenterad egendom säljs är huvudregeln att testamentstagare inte får någon annan egendom istället för den sålda egendomen. Denna regel träder i kraft om inget annat står i testamentet eller om det på något annat sätt framgår att testamentsgivaren önskar att annan egendom ska träda i den första testamenterade egendomens ställe. Testamentsgivaren kan med andra ord testamentera runt denna huvudregel.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa med om ämnet i vår handbok om arv.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 3 kap. 1 § ÄB.
[2] 7 kap. 1 § ÄB.
[3] 11 kap. 4 § ÄB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.