Blivit av med socialbidrag till följd av arv, vad kan man göra?

Hej!

Jag har frågor angående socialbidrag. Vi är en syskonskara på nio helsyskon. Vi har två bröder som har bott hemma i vårt barndomshem med vår pappa genom alla år och som har fått socialbidrag.

Nu när vår pappa är död så har våra bröder förlorat sina socialbidrag, då de har ärvt 1/9 av huset som de bor i samt att vi syskon plus vår pappa äger 1/10 av en sommarstuga var. Socialen säger att de nu har tillgångar och har därav fått indraget socialbidrag. De har inga pengar alls utan bara 2/9 tillsammans av hus och stuga.

Våra bröder vill bo kvar i huset. Det går inte att sälja 2/9 av ett hus och stuga. Har socialen rätt att dra in socialbidraget för våra bröder? Kan vi överklaga? Hur gör man då? Vem kan man vända sig till? Om vi syskon ska vända oss till jurist blir det vi syskon som får stå för notan för de har absolut ingenting. Just nu är det vi syskon som betalar uppehälle och mat till dem. Ingen av dem har några pengar alls.

Kan de avsäga sig sina 2/9 av hus och stuga? Hur går vi vidare så att de får sitt socialbidrag och bostadsbidrag?

Hej och tack för din fråga,

Ekonomiskt bistånd ansöks om och handläggs av kommunen där man bor och är tänkt som ett yttersta skyddsnät för den som har tillfälliga ekonomiska problem. Socialtjänsten kan kräva att man söker arbete eller vidtar andra åtgärder för att försöka komma till rätta med sina problem. För att kunna få bistånd måste man vara helt utan andra ekonomiska resurser. Det är också tänkt att man ska söka andra typer av bidrag i första hand, som exempelvis bostadsbidrag.

I bedömningen tittar socialtjänsten på ekonomiska tillgångar och utgifter. Alltså egendom eller tillgångar som sökande har och vilka utgifter den sökande har varje månad. Även arv räknas in i detta. Det betyder alltså att om dina bröder har ärvt egendom ska denna egendom i första hand användas för försörjningen, innan ekonomiskt bistånd kan bli aktuellt.

Ett alternativ för er som äger bostaden gemensamt är att ni andra syskon köper ut era bröder. På det sättet skulle bröderna istället kunna använda värdet av den ärvda egendomen för försörjning. Om ni sedan låter era bröder nyttja bostaden och bo i den är givetvis upp till er.

Om man inte är nöjd med beslutet om ekonomiskt bistånd kan man överklaga det. I beslutet som dina bröder har fått ska det framgå hur ni ska gå tillväga för att överklaga. Tänk på att det finns en tidsfrist för när det senast går att överklaga beslutet.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas