Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Bodelning vid skilsmässa

Hej!
Jag vill ta ut skilsmässa från min man, vi har ett hus och inga gemensamma barn, han har två barn som bor 50 % här, inga andra tillgångar.
Jag tror att han kommer vilja bo kvar i huset.
Är bodelning bättre än att han löser ut mig? Vad innebär bodelning för min del i sådana fall?

Hej och tack för din fråga!

Bodelning ska normalt göras efter en skilsmässa, det är dock inget måste. Gör ni ingen bodelning kommer någon av er i framtiden kunna begära bodelning vilket kan skapa problem. Det bästa är alltså att göra bodelningen i samband med skilsmässan.

Reglerna om bodelning finns i Äktenskapsbalken.

Som huvudregel görs en bodelning efter att tingsrätten dömt till skilsmässa. Den kan däremot också göras innan skilsmässan gått igenom, under eventuell betänketid eller, som jag nämnt innan, flera år efter skilsmässan. Detta framkommer av 9 kap. 1 och 4 §§.

En bodelning ska göras med utgångspunkt i hur era egendomsförhållanden såg ut den dagen då ni ansökte om skilsmässa till tingsrätten, enligt 9 kap. 2 §.

En bodelning innebär att makarnas tillgångar, med avdrag för skulder, delas lika. Du och din exmake ska alltså, som huvudregel, dela lika på allt som är giftorättsgods. Detta framkommer av 10 kap. 1 §. Om ni har enskild egendom, på grund av testamente, gåvobrev eller äktenskapsförord ska den egendomen undantas från bodelningen.

Det du nämner om att lösa ut dig ur huset är egentligen inte en fråga om ni ska göra en bodelning eller inte. Genom bodelningen ska huset, om det är giftorättsgods, delas lika mellan er. Ett hus är dock svårt att dela på, det är därför den som väljer att bo kvar i huset, om ni kommer överens om att någon ska bo kvar, som får ”köpa ut” den andra. Det innebär att du får hälften av vad huset är värt.

Hälsningar

Advokatbyrå Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online