Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Bör jag ansöka om ensam vårdnad?

Datum: 22/02/2023

Hej,

Jag har en son på 7 år. Pappan och jag separerade för två år sedan och vi har gemensam vårdnad. Pojken bor hos mig men har umgänge med sin pappa varannan vecka från torsdag till söndag kväll. Pappan tar inte tar hand om vårt barn på ett bra sätt. Han missköter tvättning och hygien och han köper inte tillräckligt med mat. Dessutom låter han pojken vara uppe sent på kvällarna och se på tv. Jag märker att min son inte mår bra men vet inte vad jag ska göra. Bör jag ansöka om ensam vårdnad? Vi har gått i samarbetssamtal men det har inte lett till något. Jag är dessutom orolig för att jag inte har råd att anlita en jurist.

Hej och tack för din fråga,

Om ett barn inte mår bra av att vistas hos en förälder och samarbetssamtal inte har gett resultat kan man väcka talan vid domstol. Tingsrätten får då avgöra frågan om vårdnad, boende och umgänge gällande barnet. Vid tingsrättens bedömning är det barnets bästa som är avgörande. För att rätten ska besluta att en av föräldrarna ska utöva vårdnaden ensam krävs antingen att den andra föräldern är olämplig att utöva vårdnaden eller att parternas samarbetssvårigheter är av sådan grad att det omöjliggör gemensam vårdnad.

Om man har en hemförsäkring kan man ansöka om rättskydd och du behöver då bara stå för cirka 20 % av rättegångskostnaderna. Saknar man hemförsäkring kan man beroende på inkomst beviljas rättshjälp. Gör vårt test för att ta reda på hur du kan finansiera ditt ärende.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om vårdnad, boende och umgänge.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.