Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Bör vi polisanmäla läkarna?

Datum: 24/02/2023

Hej,

Min mor avled i samband med ett enklare kirurgiskt ingrepp på Sahlgrenska sjukhus för några månader sen.

Jag och min syster har nu varit där och fått reda på hela händelseförloppet i detalj av kirurgen. Operationen i sig var lyckad som vi förväntande oss, dock uppstod komplikationer i form av blödningar. Man beslöt sig för att göra en andra operation för att få stopp på blödningarna och i samband med detta uppstår fler komplikationer.

Vad vi även fick reda på så har min mor legat med livshotande tillstånd på intensivavdelningen i ca 2 timmar utan medicinsk hjälp och även helt utan tillsyn då specialist läkare/sköterskor inte funnits tillgängliga. Hennes läge är kritiskt och när väl läkare är på plats så går hennes liv inte att rädda.

Jag anser att sjukvården tagit min mor ifrån mig på ett helt oacceptabelt sätt, då kirurgen själv medger att om rätt resurser funnits på plats hade hon med största sannolikhet levt idag. Hon blev endast 53 år gammal.

Nu till min fråga, räknas detta som “vållande till annans död” har vi någon rätt till skadestånd för händelsen? Bör händelsen polisanmälas?

Hej och tack för din fråga,

Jag beklagar er mors tidiga bortgång och framförallt de tråkiga omständigheterna.

Det står er fritt att göra en polisanmälan mot läkaren, men för att anmälan ska leda vidare måste man kunna bevisa att läkaren med avsikt velat skada er mor och det verkar inte troligt.

Däremot är kirurgen som opererat er mor skyldig att rapportera till sin verksamhetsansvarig, att er mor kan ha avlidit till följd av resursbrist. Verksamhetsansvarig ska inom två månader efter att vårdskadan inträffat göra en Lex Maria-anmälan. Lex Maria är en lag som innebär att ett landsting/region eller en kommun ska anmäla till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, om en patient drabbats av en allvarlig skada eller sjukdom i samband med vård eller behandling. Som nära anhörig har du rätt att få veta om anmälan lämnats in och om så inte är fallet kan ni själva göra en anmälan direkt till IVO.

När det gäller din fråga om rätten till skadestånd, måste det utredas om din mor drabbades av en patientskada eller inte. Om det är en patientskada som lett till döden, kan anhöriga ha rätt till skadestånd. Frågan prövas i så fall av Patientförsäkringen LÖF (Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag) efter en anmälan om patientskada. LÖF tar kontakt med sjukvården och begär in handlingar och gör sedan en bedömning.

Du och din syster kan kostnadsfritt vända er till Patientnämnden i ert landsting för att få hjälp med all information ni behöver för att kunna ta tillvara era intressen i hälso- och sjukvården.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.