Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Bouppteckningen stämmer inte, vad ska jag göra?

Datum: 13/05/2020

Hej,

Efter att min pappa gick bort så fick min mamma flytta till äldreboende. Mina syskon delade upp allt förutom lite smått som mamma fick med sig till sitt nya boende. Nu har mamma gått bort och kvar finns nästan ingenting. Jag var inte med och delade upp något efter att min far gått bort eftersom min mamma levde. Nu blir det bouppteckning efter min mamma och jag kan ju inte bara godkänna den eftersom saker har försvunnit.

Vad gör jag?

Hej och tack för din fråga,

Tillgångar och skulder sammanställs och bouppteckningen ska upprättas inom tre månader efter att en person avlidit enligt 20 kap. 1 § Ärvdabalken (ÄB). Det görs vid en så kallad bouppteckningsförrättning. Till förrättningen kallas legala arvingar, universella testamentstagare och efterarvingar. Barn, föräldrar och syskon är legala arvingar och efterarvingar är personer med arvsrätt från en tidigare avliden make eller maka.

Förrättningsdag är den dag när dödsbodelägarna, och andra som kallats till förrättningen, träffas och går igenom boets tillgångar och skulder. Vid ett bouppteckningssammanträde ska samtliga dödsbodelägare kallas till förrättningen. Med dödsbodelägare avses enligt 18 kap. 1 § ÄB den avlidnes arvingar, universella testamentstagare samt i vissa fall den avlidnes efterlevande make eller sambo.

Om det finns fel i en bouppteckning som upptäckts först efter det att bouppteckningen har upprättats kan man i vissa fall vara tvungen att upprätta en tilläggsbouppteckning. En tilläggsbouppteckning ska upprättas inom en månad från det att felet upptäcktes. Den ska lämnas in till Skatteverket inom en månad från förrättningen enligt 20 kap. 10 § ÄB. Är detta inte möjligt av någon anledning har man som dödsbodelägare rätt att vända sig till tingsrätten med en anmälan om att en boutredningsman ska utses.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.