Egenmäktigt förfarande

Hej,

Min flickvän har i sitt tidigare förhållande tagit en bil i sitt namn åt sin pojkvän, lång historia kort han är nu spårlöst borta och likaså bilen, och han har varit det i ca 1 år. Polisen säger att hon inte kan anmäla bilen stulen då de haft ett muntligt avtal på att han skulle få låna bilen. Hon får nu varje månad en räkning på 700 kr , bilen står fortfarande på henne men hon har ingen aning om vart den är. Vad kan man göra i denna situationen? Hon bryr sig inte om bilen, utan vill bara inte betala en massa räkningar varje månad för något som hon inte har.

Hej och tack för din fråga,

Eftersom det är din flickvän som är registrerad på bilen, är det hon som äger bilen och har rätt till den. Normalt om en bil blir stulen kan man anmäla detta vilket innebär att parkeringsböter och dylikt inte behäftar fordonets ägare.

I det här fallet kan ex-pojkvännen  ha gjort sig skyldig till egenmäktigt förfarande vilket man kan dömas för om man olovligen tar och brukar, eller på annat sätt tillgriper något vilket framgår av Brottsbalken 8 kap. 8 §.

Om ni inte kan lösa problemet via den vägen skulle jag råda er att kontakta en jurist för att få hjälp i processen.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.