En ambassad i Afrika har lurat åt sig alla mina pengar, vad ska jag göra?

Hej,

Jag fick ett mejl från en ambassad i Afrika där de frågade om jag ville skicka en ansökan till ambassaden för att få en fondandel. Ambassaden påstod att de hjälper till med processen och att det inte finns stora avgifter att betala. De avgifter jag betalade sa dom att jag senare skulle få tillbaka. Därefter låstes mitt bankkort och de krävde mig på ca 240 000 kr för att jag ska få dokumenten till min fond. Jag betalade men fick ändå inte tillgång till fonden. Mitt bankkort är fortfarande låst och de vill heller inte betala tillbaka mina pengar. Nu kräver de dessutom att jag betalar ytterligare 16 000 kr. Jag har blivit lurad på alla mina pengar som jag sparat i mitt liv och nu orkar jag inte mer. Vad ska jag göra? Täcker hemförsäkringen advokatkostnader om jag anlitar en advokat?

Hej och tack för din fråga,

För det första avråder vi dig från att betala några ytterligare avgifter. Utifrån omständigheterna låter det som att du kan ha blivit utsatt för bedrägeri, ett så kallat investeringsbedrägeri, vilket handlar om investeringar i fonder, aktier, metaller, kryptovalutor, ädelstenar eller liknande. Baserat på informationen i din fråga bör du alltså inte betala de 16 000 kr som ambassaden kräver dig på.

För att agerandet ska anses vara brottsligt krävs det att rekvisiten för bedrägeri är uppfyllda. Rekvisiten för bedrägeri är att någon förmår annan till handling som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den vilseledde.[1] I ditt fall innebär investeringsbedrägeriet att du kan ha blivit lurad att köpa värdepapper som egentligen inte finns, eller som inte har något värde. Det låter som att det skulle kunna röra sig om det som på engelska kallas för ”advance-fee scam” vilket innebär att bedragaren berättar att offret kommer att få en summa pengar, men för att få tillgång till dessa pengar måste man betala avgifter såsom bankavgifter och överföringsavgifter.

Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett investeringsbedrägeri bör du anmäla detta till polisen, vilket du gör genom att ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Spara så mycket information som möjligt, då detta kan användas som bevismedel vid en utredning. Exempel på information som är bra att ha är bankkontonummer och kontaktuppgifter till de som har kontaktat dig. Kontakta även din bank omgående, då banken i vissa fall kan stoppa transaktioner.

Vad som ingår i din hemförsäkring kan vi inte ge dig ett konkret svar på, eftersom detta är något som framgår av ditt avtal med ditt försäkringsbolag. I vissa fall kan man ansöka om så kallat rättsskydd via sin hemförsäkring. Rättsskyddet bekostar advokatkostnader upp till ett visst takbelopp. Rekommendationen är därför att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att se vad som gäller i ditt fall.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 1 § Brottsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.