Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Grannen överklagade vårt bygglov. Kan vi få ersättning?

Datum: 14/07/2023

Hej,

Vi har fått bygglov på en tomt och betalat bygglovet samt handpenning på tomten och huset. Nu har en granne överklagat vårt bygglov. Vi ligger ute med pengar och vet inte vem som kommer att få rätt. Vad händer med de pengar vi lagt om vi inte får lov att bygga? Kan vi då kräva skadestånd?

Hej och tack för din fråga,

Att kunna överklaga ett beslut som går en emot är en förvaltningsrättslig rättighet och en viktig del i hur myndighetsutövningen fungerar.[1] Det finns dessvärre inte någon möjlighet att få ersättning från grannen för att ärendet tar extra lång tid eller riskerar att bli avslaget.

Det finns inte heller möjlighet att få ersättning från kommunen. Kommunen kan endast bli ersättningsskyldig i vissa fall om bygglovet vägrats, speciellt om bygglovet söktes för att återuppföra en riven eller genom olyckshändelse förstörd byggnad vilket inte verkar vara fallet här.[2]

Om ni vill begära skadestånd enligt skadeståndslagen är det i det här fallet fråga om en ren förmögenhetsskada.[4] För att få ersättning för en ren förmögenhetsskada måste den skadevållande ha orsakat skadan genom brott, vilket inte är fallet här.[5] Det bör därför vara svårt för er att få skadestånd även på den grunden.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 13 kap. 8 § Plan- och bygglagen (PBL); 42 § förvaltningslagen
[2] 14 kap. 5 § PBL
[3] 1 kap. 1 § Skadeståndslagen (SkL)
[4] 1 kap. 2 § SkL
[5] 2 kap. 2 § SkL

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.