Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Fader utan vårdnad, vad är mina rättigheter?

Datum: 19/06/2018

Hej,
Min sambo och jag blev föräldrar för några veckor sedan. Mamman fick förlossningsdepression. Hennes sjukdom påverkar vårt liv negativt. Hon har flyttat till sina föräldrar. De klandrar mig för hennes sjukdom. Jag har begränsad tillgång till barnet. Hon vill inte vara med mig längre. Jag känner inte igen henne. Alla läkare säger att jag måste vänta några veckor. Det är jättesvårt för mig. Mamman vill att jag flyttar från lägenhet trots jag har köpt allting för oss. Hon är lite speciell, lite som ett barn. Hon ville inte lyssna på läkarna, psykologer eller mig. Hon ville inte ta antidepressiva läkemedel eller låta sig läggas in på sjukhus. Hon litar bara på sina föräldrar. En psykolog anmälde till socialen att hon är orolig om bebisen och mamman. Socialen ska kontakta oss snart. Jag är inte vårdnadshavare. Vi planerade allting tillsammans men hon blev sjuk. På fredag har jag ett möte med familjerätten.

Jag vill förbereda mig, jag undrar vilka rättigheter jag har som fader?

Vilka rättigheter har barnet?

Hur mycket kan jag vinna?

Hej!

I dessa situationer talar man alltid i termer av barnets rättigheter och med barnets bästa som utgångspunkt, snarare än föräldrars rättigheter.

Utgångspunkten är att barn har ett grundläggande behov av ett stabilt och varaktigt förhållande till sina föräldrar. Utgångspunkten är även att barn har behov av samhörighet med båda föräldrar även om dessa är i konflikt med varandra. Barnets bästa är alltid avgörande vid ställningstagande i de frågor som rör vårdnad om barn, barns boende och barns rätt till umgänge.

Syftet med samarbetssamtal i Familjerätten är att föräldrarna ska nå en samförståndslösning. I de fall samförståndslösning inte är uppnåbart finns det möjlighet att få saken prövad i domstol. Domstolen kan döma till gemensam eller till ensam vårdnad om barnet.

Du är varmt välkommen att höra av dig för att boka in ett inledande möte om du har några fler frågor och funderingar.

Med vänlig hälsning

Advokatbyrå Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.