Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Renovering dyrare än planerat, vad kan vi göra?

Datum: 13/12/2023

Hej,

Jag och min sambo har renoverat vårt badrum. Vi har nu fått en faktura på 142 000 kr från byggbolaget. I fakturan tar de både betalt för timmar arbetade samt montering av kakel som två separata poster. Detta tycker jag är konstigt då posten för arbete även borde omfatta montering av kakel. Det är mycket som är överprissatt i fakturan. I fakturan är kostnadsposterna inte heller specificerade. T.ex står det “material 15 000 kr”. Arbetet skulle tagit 2 veckor men det tog 4 månader. Vi har nu fått en läcka i rören under handfatet som bolaget även ska åtgärda.

Vad kan vi göra då vi tror att fakturan inte är korrekt?

Hej och tack för din fråga,

Först och främst behöver ni se över avtalet eller offerten som ni fått innan arbetet påbörjades. Det nämns inget i frågan om vad som är överenskommet förutom att arbetet tagit längre tid än avtalat. Om det anses vara en ungefärlig prisuppgift ni fått i offerten, ska det som anges i fakturorna inte överstiga med mer än 15%. Är offerten att ses som ett bindande avtal ska priset överensstämma. Vid de fall ni anser fakturan vara felaktig kan ni vända er till Kronofogden om ni önskar bestrida fakturan. För att säkerställa huruvida fakturan är korrekt eller inte, kan ni begära en specificerad räkning med detaljerade uppgifter om arbetets omfattning.

När privatpersoner anlitar hantverkare så gäller konsumenttjänstlagen. Lagen är tvingande till konsumentens fördel vilket innebär att avtal som ger konsumenten sämre villkor än vad lagen anger inte är giltiga. Huruvida priset är skäligt eller inte beror på arbetet som lagts ned samt av offerten. En offert är ett prisförslag. Om offerten kan anses vara ett bindande avtal beror på hur parterna kommunicerat kring det. Om det kan anses vara ett bindande avtal är priset bestämt och det är således det priset som ska betalas. Kan offerten endast ses som en ungefärlig prisuppgift får det som anges i fakturorna inte överstiga priset i offerten med mer än 15 procent. Härtill hör att priset måste anses vara skäligt, vilket näringsidkaren har att bevisa. Vidare har konsumenten rätt att begära en specificerad räkning för tjänsten i vilken det ska anges tjänstens art och omfattning.

Om man anser att man inte är betalningsskyldighet man vända sig till den Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) för att få saken prövad. En prövning i ARN är kostnadsfri men deras utslag är bara vägledande. Om motparten trots rekommendation i ARN anser att betalningsskyldighet föreligger kan motparten vända sig till kronofogdemyndigheten och ansöka om ett betalningsföreläggande. Bestrids betalningsföreläggandet kan saken slutligen prövas i domstol.

Behöver du vidare vägledning rekommenderar vi att du diskuterar ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i konsumenttvist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Peter Zeijersborger

Advokat och grundare av Zeijersborger & Co med över 20 års erfarenhet och verksam inom brottmål, tvistemål, familjerätt och processföring. Tagit juristexamen vid Göteborgs universitet. Verksam ledamot i Sveriges Advokatsamfund sedan 2011. 

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.