Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Familjen vill flytta från utredningshemmet i förtid, hur ska vi göra?

Datum: 22/09/2021

Hej,

Jag och min sambo har blivit anmälda till socialtjänsten av vårt barns förskola. Nu befinner sig familjen på ett utredningshem. Vi har begärt att få veta vad som står i anmälan från förskolan, vilken socialtjänsten inte lämnat ut trots löften om detta. Nu vill vi flytta hem från utredningshemmet i förtid, men är rädda att socialtjänsten ska ta barnet om vi bråkar med dem. Vad ska vi göra?

Hej och tack för din fråga,

Socialtjänsten ska efter en anmälan göra en utredning för att avgöra om några åtgärder behöver vidtas. Vid åtgärder och beslut om vård- eller behandling av barn ska barnets bästa vara avgörande. Av den anledningen är det bra om föräldrarna låter socialtjänsten göra sitt jobb för att kunna fatta ett beslut. I detta ingår att föräldrarna är delaktiga och bidrar till utredningen.

Om man upplever att någonting inte går rätt till i kontakten med socialtjänsten kan man vända sig till IVO för att lämna synpunkter och klagomål.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.