Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Får affären neka mig retur?

Datum: 12/05/2020

Hej,

Det handlar om retur av möbler och inredningssaker. JAg köpte massa saker från en butik i centrala Malmö. Jag köpte det och hade det hemma i ca fjorton dagar då jag testade att ha dem uppe och se hur de såg ut i min lägenhet. Efter det så bestämde jag mig för att köra på andra färger etc. och försökte lämna tillbaka det jag köpt. Nu vägrar personalen att gå med på en retur. Jag försökte komma i kontakt med butikschefen men hon arbetade inte då.

Får affären verkligen neka mig att lämna tillbaka möblerna? Har inte jag som konsument någon rätt till retur?

Hej och tack för din fråga,

Dina rättigheter och skyldigheter som konsument regleras som huvudregel i Konsumentköplagen (KköpL).

När du handlar i en butik har du ingen rätt att ångra köpet då det inte finns någon ångerrätt stadgad i köplagen eller KköpL. Däremot är det vanligt att butiker har öppet köp, men det är butikerna själva som bestämmer dessa regler.

KköpL är tvingande till konsumentens fördel. Det innebär att man inte kan eller får avtala om sämre villkor än vad som stadgas i lagen enligt 3 § KköpL. Däremot är det fritt att avtala om bättre villkor för konsumenten exempelvis ångerrätt. Har ni inte avtalat om ångerrätt föreligger ingen rätt för köparen att kräva tillbaka pengarna.

När man köper något bör man således alltid fråga i butiken vad som gäller och se till det som står på kvittot.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.