Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Får de sätta upp kameror på gården utan vår tillåtelse?

Datum: 18/10/2023

Hej,

Min bostadsrättsförening har tagit ett beslut om att sätta upp övervakningskameror “för att öka säkerheten” på vår innergård och utanför byggnaden. Jag tycker det känns obehagligt att bli filmad och anser inte att vi behöver sådana säkerhetsåtgärder. Får föreningen verkligen sätta upp övervakningskameror när det får oss i byggnaden att känna oss obekväma?

Hej och tack för din fråga,

Din bostadsrättsförening får bara bedriva kameraövervakning av innergården om skälen väger tyngre än intresset av att inte bli filmad.

För att en bostadsrättsförening ska få sätta upp kameror för övervakning krävs starka skäl. Kameraövervakning riskerar att bli starkt integritetskränkande, varför intresset av att bevaka området måste väga tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad. En innergård är en integritetskänslig plats eftersom de boende kan uppehålla sig där under längre tid och dessutom ofta använder platsen för rekreation.

Lagens syfte är att se till så att kamerabevakning bara används när övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset. En bostadsrättsförening behöver inte något tillstånd för att kameraövervaka en innergård.[1] Däremot krävs det mycket starka skäl för att det ska vara tillåtet. Det räcker inte med spekulationer om vad som kanske kan inträffa, utan det måste finnas ett faktiskt intresse att bevaka. Ett sådant intresse kan finnas om det begås mycket omfattande eller allvarlig brottslighet i det område som ska kameraövervakas, eller att det förekommer större ordningsstörningar eller nedsmutsningar. Övervakningen får dessutom inte överskrida vad som kan anses proportionerligt. Om den brottslighet man vill skydda sig emot främst skett på natten får övervakningen bara ske på natten och inte under dagen. Bostadsrättsföreningen har en skyldighet att dokumentera hur de gjort bedömningen att kameraövervakning behövs och att följa reglerna i EU:s dataskyddsförordning, mest känd som GDPR.

Du som privatperson har rätt att invända mot kameraövervakningen. Bevakningen får då bara fortsätta om det finns tvingande berättigade skäl. Du har dessutom rätt att begära ut övervakningsmaterial där du finns med på bild. I vissa fall kan man även begära att få bevakningsmaterial raderat, vilket kallas för ”rätten att bli bortglömd”.[2]

Den myndighet som ansvarar för tillsynen av kameraövervakning är Integritetsskyddsmyndigheten. Hit kan du lämna in ett klagomål över den kameraövervakning som din bostadsrättsförening satt upp. Innan du gör detta bör du dock försöka lösa problemet själv genom att kontakta bostadsrättsföreningen och berätta vad du tycker är fel.

Behöver du vidare vägledning rekommenderar vi att du diskuterar ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i bostadsrätt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 § Kameraövervakningslagen
[2] Art. 17 Dataskyddsförordningen (GDPR)

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.