Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Får polisen förverka min bil?

Datum: 27/06/2022

Hej,

Jag har tidigare blivit dömd två gånger för olovlig körning och är återigen misstänkt för samma typ av brott.
Polisen har beslagtagit min bil, den är ganska ny och har tre år till på avbetalning.

Jag är egenföretagare och kämpar hårt för att överleva, finns det nån risk att jag aldrig får tillbaka min fina bil?

Hej och tack för din fråga,

Enligt Lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott kan en bil som tagits i beslag under vissa förutsättningar förverkas. När en bil förverkas innebär det att bilen tillfaller staten och ägaren förlorar rätten till den.

En beslagtagen bil som använts vid brott får förverkas om det behövs för att förebygga fortsatt sådan brottslighet, i ditt fall olovlig körning, eller om det annars finns särskilda skäl. I bedömningen av om förverkande är behövligt fästs hänsyn vid om gärningsmannen tidigare har gjort sig skyldig till brottslighet av samma slag. I bedömningen rörande om förverkandet är uppenbart oskäligt vägs både gärningsmannens ekonomiska förhållanden, liksom bilens värde in.

Sammanfattningsvis innebär detta att det finns risk att du inte får tillbaka din bil. Att du tidigare har blivit dömd för olovlig körning är till nackdel för dig. Rörande bilar som köpts på avbetalning, finns det inget som hindrar att även sådana bilar förklaras förverkade om de är köpta utan återtagandeförbehåll för säljaren.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.