Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Får polisen förverka min bil?

Hej,
Jag har tidigare bliviti dömd två gånger för olovlig körning och är återigen misstänkt för samma typ av brott.
Polisen har beslagtagit min bil, den är ganska ny och har tre år till på avbetalning.
Jag är egenföretagare och kämpar hårt för att överleva, finns det nån risk att jag aldrig får tillbaka min fina bil?

Hej och tack för din fråga,

Enligt Lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott kan en bil som tagits i beslag under vissa förutsättningar förverkas. När en bil förverkas innebär det att bilen tillfaller staten och ägaren förlorar rätten till den.

En beslagtagen bil som använts vid brott får förverkas om det behövs för att förebygga fortsatt sådan brottslighet, i ditt fall olovlig körning, eller om det annars finns särskilda skäl. I bedömningen av om förverkande är behövligt fästs hänsyn vid om gärningsmannen tidigare har gjort sig skyldig till brottslighet av samma slag. I bedömningen rörande om förverkandet är uppenbart oskäligt vägs både gärningsmannens ekonomiska förhållanden, liksom bilens värde in.

Sammanfattningsvis innebär detta att det finns risk att du inte får tillbaka din bil. Att du tidigare har blivit dömd för olovlig körning är till nackdel för dig. Rörande bilar som köpts på avbetalning, finns det inget som hindrar att även sådana bilar förklaras förverkade om de är köpta utan återtagandeförbehåll för säljaren.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

 

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online