Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Får den ena föräldern ta med barnen på inrikesresa i coronatider utan den andra förälderns tillåtelse?

Datum: 16/11/2021

Hej,

Får den ena parten i ett samboförhållande ta med barnen på en inrikesresa i coronatider utan den andra förälderns tillåtelse?

Hej och tack för din fråga,

Jag tolkar din situation som att du och din sambo bor tillsammans och att ni båda är vårdnadshavare för barnet. Då är huvudregeln att föräldrarna ska fatta besluten tillsammans.[1] Om en av vårdnadshavarna är sjuk eller frånvarande kan den andra föräldern, under vissa förutsättningar, själv bestämma så länge det inte har någon större betydelse för barnets framtid.[2] Ju äldre barnet är desto större hänsyn ska man ta till barnets egna önskemål och synpunkter.[3]

Även om huvudregeln är att ni ska fatta besluten gemensamt är det inte troligt att din sambo kan straffas för att hen tar med sig ert barn på en kortare inrikesresa även om det sker utan din tillåtelse. Givetvis är det viktigt att alla som planerar att resa i coronatider följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd om resor.

Om det skulle vara så att ni har gemensam vårdnad men inte bor tillsammans, kan den av er som barnet bor hos ensam besluta i frågor som rör den dagliga omsorgen, till exempel vad barnet ska göra på sin fritid. Den föräldern bör också kunna ta med barnet på en kortare inrikesresa utan den andras godkännande så länge det inte inskränker på umgänget. Gäller det en längre utlandssemester bör det däremot finnas samtycke mellan vårdnadshavarna. Om en av er har ensam vårdnad har den rätt att själv bestämma i alla frågor som rör barnet.[4]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 13 § FB
[2] 6 kap. 13 § 2 st. FB
[3] 6 kap. 11 § FB
[4] 6 kap. 11 § FB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.