Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Får förskolan lägga ut mitt barn på sociala medier?

Datum: 09/02/2024

Hej,

Barnens förskola har blivit aktiva på sociala medier och nu lägger de ut bilder på barnen nästan varje dag. Dessutom skriver de alltid barnens namn på bilderna och lämnar ut mycket personlig information. Har de verkligen rätt att göra så?

Hej och tack för din fråga,

Eftersom förskolan inte verkar ha inhämtat ditt samtycke för publicering, får de inte publicera bilder eller namn på dina barn på sociala medier. Din fråga är reglerad i Europeiska unionens dataskyddsförordning (GDPR) som innehåller regler gällande behandling av personuppgifter. Ett grundläggande syfte med denna reglering är att skydda den enskildes rättigheter och friheter och särskilt den enskildes rätt till skydd av personuppgifter.

Med personuppgift menas all slags information som kan knytas an till en levande person. Som personuppgifter klassas till exempel namn, personnummer, adress, ljudinspelningar, men även foton på personer. Personuppgifter om barn är enligt GDPR särskilt skyddsvärda, detta mot bakgrund av att barn som utgångspunkt har svårt att förutse vilka risker det finns med att lämna ifrån sig personuppgifter och även svårt att förstå vilken rätt till skydd de har.

För att någon ska kunna använda personuppgifter på sociala medier, såsom bilder eller namn, krävs som huvudregel samtycke. För det första måste samtycket vara frivilligt, och för det andra måste samtycket avse just det särskilda syftet som uppgiften samlas in för – det får inte råda någon tvekan om att personen samtycker gällande hur personuppgifterna ska behandlas. En förutsättning för detta är att den som samtycker först har fått information om vad uppgifterna ska användas till och förstår vad samtycket gäller. Av din fråga framgår att barnet går i förskola. Eftersom barnen är under 13 år krävs det att samtycke inhämtas från barnets vårdnadshavare och detta bör ske inför varje publicering.[1]

Behöver du vidare vägledning rekommenderar vi att du diskutera ditt ärende med en jurist eller advokat.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 4 §

Se hela svaret

Peter Zeijersborger

Advokat och grundare av Zeijersborger & Co med över 20 års erfarenhet och verksam inom brottmål, tvistemål, familjerätt och processföring. Tagit juristexamen vid Göteborgs universitet. Verksam ledamot i Sveriges Advokatsamfund sedan 2011. 

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.