Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Får grannen bygga altan och pool två meter från vårt sovrumsfönster?

Datum: 07/06/2023

Hej,

Min granne bygger ut sin altan. Den ursprungliga delen sitter fast i vårt hus, vilket gjordes innan vi flyttade in. Nu har den byggts på ytterligare så att den är ca två meter från vårt sovrumsfönster. Det skall även sättas ned en ovanmarkpool i altanen, en meter från vår husgrund. Vi försöker motsätta oss detta på grund av skador som kan uppstå vid vattenläckage. Men grannen anser sig ha rätt att inte ta hänsyn till vårt hus eller vår oro eftersom det är inom hans tomtgräns. Vad bör vi göra? Och vad har vi rätt att kräva?

Hej och tack för din fråga,

Din ganne har rätt att bygga altanen om han har bygglov eller ert samtycke. Det är dock möjligt att överklaga ett bygglov, vilket skulle kunna leda till att det dras tillbaka.

Plan- och bygglagen, vanligen förkortad PBL, är relevant lagstiftning i ert fall då det handlar om tillbyggnad på tomt. Lagen gör viss skillnad på olika typer av boenden och det är därför viktigt att veta vilken typ av bostad man bor i. Informationen tyder på att ni bor i ett sammanbyggt enbostadshus (även kallat parhus).[1]

Enligt plan- och bygglagen krävs det bygglov för en tillbyggnad.[2] Gällande just altaner finns det inte några exakta mått, men det behövs bygglov om den räknas som en nybyggnad eller tillbyggnad. I en dom från Mark- och miljööverdomstolen anses det visuella intrycket och altanens höjd över markytan som avgörande i frågan.[3] Om altanen kräver bygglov, som även beviljas, kan ni som grannar överklaga ett sådant beslut.[4]

Om altanen inte kräver ett bygglov kallas det för en bygglovsbefriad åtgärd. Dock får inte ett sådant tillbygge vidtas närmare tomtgränsen än 4,5 meter, om inte grannarna som berörs medger det.[5] Av frågan framgår att altanen är tänkt att byggas 2 meter från tomtgränsen. Därmed krävs i regel ert samtycke till altanen. Om ni inte samtycker behöver er granne söka bygglov och ett sådant beslut kan, som tidigare redovisats, överklagas av er.

Viktigt att notera är dock att regeln om 4,5 meter till tomtgränsen gäller generellt och annat avstånd kan finnas reglerat i kommunens detaljplan. Därför kan det vara en god idé att först undersöka vilket avstånd till tomtgränsen som gäller där ni bor, om en detaljplan finns.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i fastighetstvist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] Boverket
[2] 9 kap. 2 § Plan- och bygglagen (PBL)
[3] Mål nr P11268-15
[4] 13 kap. 8 § PBL samt 42 § FL
[5] 9 kap. 4.§ 2 st. PBL

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.