Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Får grannen passera genom min trädgård?

Datum: 20/07/2023

Hej,

Min granne genar genom min trädgård flera gånger om dagen för att snabbare ta sig till parkeringsplatsen. Det finns en stig ut från hans egen tomt, men han menar att det är en så stor omväg. Nu börjar jag bli irriterad på att han ränner i min trädgård dagarna i ända. Får han verkligen gå genom min trädgård om jag inte vill det?

Hej och tack för din fråga,

Nej, din granne får som utgångspunkt inte gå på din trädgård utan din tillåtelse.

Huvudregeln är att allemansrätt råder i naturen vilket innebär att man får vistas på annans mark så länge man inte stör eller förstör.[1] Ett undantag från allemansrätten är dock den så kallade hemfridszonen. Hemfridszonen är området som ligger närmast runt ett bostadshus eller fritidshus. Den som bor där har rätt till ett privat område och att få vara ostörd. Detta innebär att din granne inte får gena över din trädgård om marken anses vara inom din hemfridszon. Det finns dock inga generella mått för hur stor hemfridszonen är. I vissa fall finns tydliga gränser, exempelvis om ett villaområde är avgränsat med staket eller häckar. Bedömningen får göras från fall till fall.

En person som går in på annans tomt utan tillstånd riskerar att göra sig skyldig till hemfridsbrott. Hemfridsbrott innebär att en person intränger eller kvarstannar där annan har sin bostad.[2]

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i fastighetstvist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 15 § 4 st. Regeringsformen
[2] 4 kap. 6 § Brottsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.