fbpx

Får grannen passera genom min trädgård?

Hej,

Min granne genar genom min trädgård flera gånger om dagen för att snabbare ta sig till parkeringsplatsen. Det finns en stig ut från hans egen tomt, men han menar att det är en så stor omväg. Nu börjar jag bli irriterad på att han ränner i min trädgård dagarna i ända. Får han verkligen gå genom min trädgård om jag inte vill det?

Hej och tack för din fråga,

Nej, din granne får som utgångspunkt inte gå på din trädgård utan din tillåtelse.

Huvudregeln är att allemansrätt råder i naturen vilket innebär att man får vistas på annans mark så länge man inte stör eller förstör.[1] Ett undantag från allemansrätten är dock den så kallade hemfridszonen. Hemfridszonen är området som ligger närmast runt ett bostadshus eller ett fritidshus. Där har den som bor där rätt till ett privat område och att få vara ostörd. Detta innebär att din granne inte har rätt att gena över din trädgård om marken anses vara inom din hemfridszon. Det finns dock inga generella mått för hur stor hemfridszonen är. I vissa fall finns tydliga gränser, exempelvis om ett villaområde är avgränsat med staket eller häckar. Bedömningen får göras från fall till fall.

En person som går in på annans tomt utan tillstånd riskerar att göra sig skyldig till hemfridsbrott. Hemfridsbrott innebär att en person intränger eller kvarstannar där annan har sin bostad.[2]

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 15 § 4 st. Regeringsformen
[2] 4 kap. 6 § Brottsbalken

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas