Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Får hyresvärden gå in i mitt förråd och slänga saker utan lov?

Datum: 09/09/2022

Hej,

Min hyresvärd rensade mitt förråd för någon månad sedan och har kastat alla mina saker. De säger att det var ett misstag. Jag bor i hyreshuset och betalar hyra. Jag hade halva mitt liv där, även egendom som jag ärvt och som aldrig går att ersätta. Hur kan jag gå tillväga?

Hej och tack för din fråga,

Din hyresvärd kan ha gjort sig skyldig till egenmäktigt förfarande, särskilt om du hade lås på förrådet eftersom förrådet då troligen anses vara i din besittning. Hyresvärden har genom att bryta upp låset och ta dina saker olovligen rubbat din besittning.[1]
Även om du inte hade något lås på förrådet, och om hyresvärden anser att hen hade besittning till förrådet, så får hyresvärden inte slänga dina saker eftersom hen kan ha gjort sig skyldig till brottet olovligt förfogande. Olovligt förfogande innebär att någon utan lov förfogar över egendom som denne har i sin besittning, men som tillhör någon annan.[2] I sådant fall måste du alltså kunna bevisa att du har haft äganderätten till egendomen som har funnits i förrådet.

Även om hyresvärden menar att händelsen är ett misstag har hen sannolikt agerat fel. För det fall hyresvärden till exempel trott att egendomen var kvarglömd eller borttappad borde hen ha anmält fyndet till polisen. Först om ägaren till egendomen inte blir känd efter 3 månader från att godset anmäldes till polisen får hyresvärden slänga egendomen. Om hyresvärden inte har följt ovanstående och därmed inte iakttagit lagen om hittegods kan hen ha gjort sig skyldig till fyndförseelse.[3]

Eftersom hyresvärden har slängt dina saker kan skadestånd bli aktuellt. Den som uppsåtligen eller av vårdslöshet har vållat sakskada ska ersätta den.[4] Om du och hyresvärden inte kan hitta en gemensam lösning kan du alltså göra en polisanmälan samt begära skadestånd.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 8 kap. 8 § Brottsbalken
[2] 10 kap. 4 § Brottsbalken
[3] 10 kap. 8 § Brottsbalken
[4] 2 kap. 1 § Skadeståndslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.