Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Får jag flytta utomlands med min dotter om jag har ensam vårdnad?

Datum: 15/06/2020

Hej,

Jag har ensam vårdnad. Kan min dotters pappa hindra mig om jag vill flytta till Rumänien? Kan jag hamna i fängelse om jag flyttar med henne dit? Hon har hans efternamn och han står som pappa men jag har vårdnad har själv.

Tusen tack!

Hej och tack för din fråga,

Som ensam vårdnadshavare har du rätt att välja att flytta såväl inom som utanför Sverige med dottern. Föräldern som inte är vårdnadshavare kan inte stoppa dig från detta.

Ett barns vårdnadshavare är berättigad och skyldig att ta beslut i frågor som rör barnets personliga angelägenheter.[1] Var barnet ska bo är en av de saker som vårdnadshavaren ska bestämma. När ett barn har en vårdnadshavare som i ditt fall så har vårdnadshavaren rätt att besluta i frågan själv. Eftersom du har ensam vårdnad om din dotter har du ensam rätt att besluta i frågor som rör dotterns boende.

När ett barn bara bor med en av två föräldrar har barnet rätt till umgänge med den andra föräldern.[2] Båda föräldrar har ett gemensamt ansvar för att tillgodose barnets behov av umgänge. Efter utlandsflytt kan det bli svårare att tillgodose dotterns behov av umgänge med sin pappa. Om du flyttar måste du vara beredd att bidra till att dotterns rätt till umgänge tillgodoses. Om umgänget med en förälder leder till att barnet eller föräldern måste resa ska boendeföräldern bidra till kostnaderna för resorna. Det ska ske efter vad som är skäligt med hänsyn till föräldrarnas ekonomiska förmåga och övriga omständigheter.[3]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 11 § FB.
[2] 6 kap. 15 § FB.
[3] 6. kap 15 b § FB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.