Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Får jag klippa i grannens granar?

Datum: 03/11/2022

Hej,

Min granne har två stora granar som breder ut sig över min tomt. Jag har pratat med honom om att de är i vägen men inget händer. Förut hade vi en bra relation men nu har jag börjat tröttna på att han inte gör något åt problemet. Har jag rätt att själv klippa ner de delar av granarna som inkräktar på min tomt?

 

Hej och tack för din fråga,

Grannars förhållande regleras i Jordabalken. Där anges det att man under vissa omständigheter får ta bort rot eller gren som sträcker sig över grannfastighet. Om du anser att granarna som tränger över på din tomt är till olägenhet för dig och din granne inte går med på att ansa granarna har du själv en rätt att kapa överhängande grenar och rötter.

Först och främst är det viktigt att gå och tala med sin granne och försöka nå samförstånd.[1] Om detta inte fungerar finns det en rätt för en fastighetsägare att ta bort gren eller rot som tränger över tomtgränsen från område intill denna och som orsakar olägenhet får fastighetsägaren.[2] Om du anser att granarna som tränger över på din tomt är till olägenhet för dig, och din granne inte går med på att ansa granarna, har du själv en rätt att kapa överträngande grenar och rötter. Grannen måste emellertid få tid på sig att själv utföra handlingen innan det är fritt fram för dig att ta bort grenar eller rötter som tränger in på din tomt. Om man inte bryr sig om det och klipper granarna ändå, så kan det innebära att man gör sig skyldig till egenmäktigt förfarande.[3]

Slutligen ska det påminnas om att ansningen av granarna måste göras med stor försiktighet för skulle granarna dö som en följd av din ansning så kan du bli ersättningsskyldig.[4] Därför är det av yttersta vikt att du talat med din granne och väntar någon månad innan du själv vidtar några åtgärder.

Om du önskar mer rådgivning kan du boka in en 20 minuters konsultation hos en av våra jurister.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 3 kap. 1 § JB.
[2] 3 kap. 2 § JB.
[3] 8 kap. 8 § BrB.
[4] 2 kap. 1 § SkL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.