fbpx

Får jag köra motorcykel om jag blivit av med mitt körkort?

Hej,

Jag blev stoppad för fortkörning med min bil och polisen tog mitt körkort. Jag har en ganska lång bit att köra till jobbet och det finns inga bra bussförbindelser i närheten. Jag har en motorcykel som jag tänkte att jag kan köra till jobbet till dess att jag får tillbaka mitt körkort. Är det lagligt för mig att köra motorcykel under tiden mitt körkort är indraget?

Hej och tack för din fråga,

Huruvida du får köra motorcykeln eller inte beror på vilken behörighet som blivit återkallad.

För att få köra motorcykel krävs att föraren har ett gällande körkort.[1] Det innebär att du först och främst måste ha behörighet och körkort för att få köra motorcykel. I ditt fall tolkar jag det som att ditt B-körkort har blivit återkallat.[2] Ett körkort är inte längre giltigt om det har blivit återkallat, och du får då inte köra fordon som kräver det körkortet.[3] Återkallelse av körkort får begränsas till att avse en eller flera behörigheter.[4] Det bör framgå av beslutet vilka behörigheter återkallelsen avser, och således om du får köra din motorcykel eller inte.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 1 § Körkortslagen
[2] 5 kap. 3 § Körkortslagen
[3] 3 kap. 13 § 1 st. 2 p. Körkortslagen
[4] 5 kap. 4 § Körkortslagen

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa in till oss.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas