Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Får jag köra motorcykel utan körkort?

Datum: 14/09/2023

Hej,

Jag blev stoppad för fortkörning med min bil och polisen tog mitt körkort. Jag har en ganska lång bit att köra till jobbet och det finns inga bra bussförbindelser i närheten. Jag har en motorcykel som jag tänkte använda till dess att jag får tillbaka mitt körkort. Är det lagligt för mig att köra motorcykel under tiden mitt körkort är indraget?

Hej och tack för din fråga,

Huruvida du får köra motorcykel eller inte beror på vilken behörighet som blivit återkallad.

För att få köra motorcykel krävs att föraren har ett gällande körkort.[1] I ditt fall tolkar jag det som att det är ditt B-körkort som har blivit återkallat.[3] Ett körkort är inte längre giltigt om det har blivit återkallat, och du får då inte köra fordon som kräver det körkortet.[4] Återkallelse av körkort får begränsas till att avse en eller flera behörigheter.[5] Det bör framgå av beslutet vilka behörigheter återkallelsen avser, och således om du får köra din motorcykel eller inte.

Behöver du vidare vägledning kan du diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i körkortsjuridik.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 1 § Körkortslagen
[2] 3 kap. 11 § Körkortslagen
[3] 5 kap. 3 § Körkortslagen
[4] 3 kap. 13 § 1 st. 2 p. Körkortslagen
[5] 5 kap. 4 § Körkortslagen

Se hela svaret

Kerstin Vogel

Advokat och delägare på Zeijersborger & Co och verksam i branschen sedan år 2000 med expertis inom skadeståndsrätt och brottmål. Tagit juristexamen på Uppsala universitet. Medlem i advokatsamfundet. 

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.