Får jag resa inom EU med tillfälligt uppehållstillstånd?

Hej,

Jag har ett tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige men saknar pass från mitt land. Får jag resa inom EU med flyg?

Hej och tack för din fråga,

Jag tolkar din fråga som att du vill kunna resa inom EU med ditt tillfälliga uppehållstillstånd utan ett pass. Jag tolkar det som att du inte har möjlighet att vända dig till ditt hemland för att skaffa pass av exempelvis skyddsskäl gentemot myndigheterna.

Du kan resa in och ut ur landet under tiden som ditt tidsbegränsade uppehållstillstånd är giltigt under förutsättning att du har med dig ett giltigt pass och tillståndskortet för att kunna återvända.[1] Du som inte har något pass kan i vissa fall få ett främlingspass av Migrationsverket.[2] Det görs en individuell prövning som grundas på de skäl som finns i ditt asylbeslut. Det är inte en tillräcklig anledning att det är besvärligt eller dyrt att skaffa ett hemlandspass för att få ett främlingspass.

Har du fått uppehållstillstånd på grund av skyddsskäl som saknar koppling till myndigheter i hemlandet som exempelvis hedersproblematik eller det allmänna läget i hemlandet, ska du kontakta hemlandets myndigheter för att få ett pass.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 1 § UtL
[2] 2 kap. 1 a § UtL

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.