Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Får jag som utlänning stanna i Sverige om min fru vill skiljas?

Datum: 25/10/2021

Hej,

Jag har kommit till Sverige för att vara med min svenska fru. Nu efter ett par månader så vill min fru skiljas. Får jag stanna kvar i Sverige?

Hej och tack för din fråga,

Reglerna om uppehållstillstånd återfinns i utlänningslagen (UtlL). Enligt 5 kap. 3 § UtlL framgår att uppehållstillstånd ska ges till en utlänning som är make till någon som är bosatt eller som har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige.

Om äktenskapet upphör är makens möjligheter att få vara kvar i landet beroende på om denne fått ett uppehållstillstånd och om detta uppehållstillstånd är tidsbegränsat eller permanent.

Har man ett permanent uppehållstillstånd kan detta inte återkallas på grund av en skilsmässa, såvida det inte kan visas att äktenskapet var ett skenäktenskap då tillståndet kan återkallas enligt 7 kap. 1 § UtlL.

Har man däremot fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd måste man fortfarande vara tillsammans med den partner man har anknytning till för att få tillståndet förlängt. Enligt 5 kap. 16 § UtlL får en utlänning som fått tidsbegränsat uppehållstillstånd pga. familjeanknytning endast beviljas ett nytt tidsbegränsat uppehållstillstånd eller ett permanent uppehållstillstånd om förhållandet består. Har förhållandet tagit slut kan man i vissa fall ändå få förlängt uppehållstillstånd. Det kan handla om skäl såsom att man har barn i landet, att man har särskild anknytning till landet, att man har behandlats illa i sin relation eller andra starka skäl, se 5 kap. 3 a § punkt 3 samt 5 kap. 16 § stycke 3 UtlL.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.