Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Får jag ta del av min sambos livförsäkring om han avlider?

Datum: 11/11/2021

Hej,

Får jag ta del av min sambos livförsäkring om han avlider?

Hej och tack för din fråga,

Vem som ärver en persons livförsäkring beror på. Antingen är den förordnad till någon särskild eller ingen alls. Den som är angiven som förmånstagare är den som också blir mottagare av försäkringsbeloppet.[1] Detta innebär att om det är du som står som förmånstagare har du rätt till beloppet, om det inte är oskäligt mot din sambos arvingar. Finns det inte något förmånstagarförordnande ingår försäkringspengarna i hans dödsbo.

Huvudregeln är att om din sambo har barn så ärver dessa, och om det finns flera barn så delas arvet lika mellan barnen.[2] Då ni är sambor kommer du som kvarlevande sambo inte att ärva något men däremot ska en bodelning göras om du begär det.[3] Det som ingår i bodelningen är samboegendomen, det vill säga bostad och bohag som har köpts för att användas tillsammans.

Sammanfattningsvis är det möjligt för dig som sambo att erhålla pengar om du är förmånstagare till livförsäkringen. Huvudregeln är annars att du inte kommer att ärva något om din sambo avlider, såvida han inte har upprättat ett testamente där det specificeras vad som ska gälla ifall någon av er går bort. Det är viktigt att beakta att din sambos eventuella barn åtminstone har rätt till deras laglotter, alltså hälften av deras arvsandelar, oavsett om din sambos önskan är att arvet ska gå till någon annan.[4]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 14 kap. 7 § FAL
[2] 2 kap. 1 § ÄB
[3] 8 § 1 st. SamboL
[4] 7 kap. 1 § ÄB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.