Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Får jag ta körkort i Spanien om jag har för avsikt att bo där ibland?

Datum: 02/02/2022

Hej,

Jag är 19 år och bor just nu i Sverige. Min familj planerar till flytta till Spanien i år och bo där permanent, men också ibland bo i Sverige. Jag planerar att flytta med dem ett tag (vet inte dock hur länge jag kommer bo där) och jag har inte tagit körkort än. Får jag ta körkort i Spanien eftersom det kommer vara ett ställe där jag bor i? Och kommer det då vara giltigt i Sverige om jag planerar att flytta tillbaka till Sverige i framtiden?

Hej och tack för din fråga,

Du har möjlighet att ta körkort i det EU-/ESS-land där du bor permanent. För att räknas som permanent bosatt ska du bo i landet i minst 185 dagar per år.[1] Studerar du utomlands under minst sex månader kan du även då ta körkort i landet du studerar i.

Utfärdas ett körkort i en stat inom EES och är giltigt i det landet, så är det också giltigt i Sverige.[2] Det beror på att stater inom EES har en gemensam reglering avseende körkort. Vill du omvandla ett spanskt körkort till ett svenskt går det bra. Dock är det inte tillåtet att ha körkort i mer än ett land.[3]

Sammanfattningsvis krävs det att du bor i Spanien permanent för att kunna ta körkort där. Körkortet är sedan giltigt i Sverige så länge det är giltigt i Spanien där det utfärdades.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 1 kap. 3 § KörkL
[2] 6 kap. 1-2 §§ KörkL
[3] 3 kap. 13 § KörkL

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.