Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Får jag ta med mig kunder när jag öppnar eget?

Datum: 27/02/2023

Hej,

Jag arbetar på ett mindre konsultföretag men kommer snart starta min egen verksamhet. Många av våra kunder anlitar min nuvarande arbetsgivare för att de gillar mig och jag vet att de gärna skulle vilja fortsätta köpa mina tjänster om jag öppnar eget. Jag undrar om jag kan ta med mig de kunder som vill följa med till mitt nya företag?

Hej och tack för din fråga,

Som arbetstagare har du lojalitetsplikt. Det innebär att så länge din anställning pågår måste du vara lojal mot din arbetsgivare. Som grundprincip har du inte rätt att bedriva verksamhet som konkurrerar med arbetsgivarens under den tid du är anställd. Anledningen är bland annat att arbetstagaren i den konkurrerande verksamheten skulle kunna utnyttja information som hen har fått genom sin anställning hos arbetsgivaren och att arbetstagarens verksamhet potentiellt skulle kunna skada arbetsgivarens. I ditt fall innebär det att du inte under pågående anställning får påverka arbetsgivarens kunder att gå över till ditt nya bolag eller använda ex kundregister som du fått tillgång till under din anställning för att värva framtida kunder. Efter att din anställning har upphört, finns det som huvudregel inget som hindrar att du kontaktar dina tidigare kunder och försöker övertyga dem om att köpa dina tjänster. Du bör dock gå igenom ditt anställningsavtal så det inte finns någon konkurrensklausul som hindrar dig att öppna egen verksamhet inom en viss tid efter anställningens upphörande. Bryter du mot lojalitetsplikten kan du bli skadeståndsskyldig.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om arbetsrätt.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.