Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Får jag ta med mina blommor från bostadsrättsföreningens mark när jag flyttar?

Datum: 12/05/2020

Hej,

Jag har planterat lite växter på min bostadsrättsförenings mark. Jag har en uteplats och utanför den, har jag grävt ner lite mindre buskar och perenner. Kan jag ta med mig dom när jag flyttar? Jag informerade min ordförande att jag skulle göra så, han sa ok. Kan de nu neka mig att ta med mig dem vid flytt? finns ju inget skrivet. Som jag tolkar det, så ska jag återställa marken, och ny köpare kan inte göra anspråk på att de ska ha dom. Vad gäller?

Hej och tack för din fråga,

Det finns ingen specifik lag som reglerar dessa problem avseende bostadsrätter. En bostadsrätt är till skillnad från fastigheter en lös egendom. Anledningen till att det är en lös egendom är att man endast köper nyttjanderätten/rätten att nyttja bostaden. Vid köp av en bostadsrätt och annan lös egendom gäller köplagen och konsumentköplagen istället för Jordabalken (JB) som styr vid köp/sälj av fast egendom.

Det är emellertid inte reglerat i köplagen vad som ska ingå som tillbehör i en bostadsrätt. Om det finns något avtalat så är avtalet viktigt för att kunna avgöra vad som ska avses med lös egendom. Om det inte finns något skrivet avseende detta finns inget klart juridiskt svar. Vanligtvis tar man hjälp av JB:s regler om fastighetstillbehör vid denna situation. Fast egendom är jord och fast egendom indelas i fastigheter enligt 1 kap. 1 § JB. Allt annat som inte är fast egendom eller tillbehör till denna är att betrakta som lös egendom. Vad som avses med fastighetstillbehör framgår i 2 kap. 1-3 §§ JB.

Om den förevarande egendomen är att se som fast egendom så får man som regel inte ta med egendomen. Är egendomen däremot inte att se som fast egendom så är den att se som lös egendom och då får man som regel ta med egendomen.

I 2 kap. 1 § JB framgår uttryckligen att till allmänna fastighetstillbehör räknas på rot stående träd och andra växter. Därmed borde utgångspunkten, om det inte finns något avtalat, vara att det ska ses som fastighetstillbehör och därmed del av den fasta egendomen vilket innebär att man inte ska ta med sig egendomen vid en eventuell flytt.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.