Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Får Kronofogden utmäta pengar utöver förbehållsbeloppet?

Datum: 28/12/2021

Hej,

Jag har problem med Kronofogden. De tar pengar utöver förbehållsbeloppet. Får de verkligen göra så?

Hej och tack för din fråga,

Det finns en lagbestämmelse som syftar till att skydda gäldenären, den som är betalningsskyldig, från att för stor del av lönen utmäts. Enligt 7 kap. 4 § Utsökningsbalken framgår att lön får tas i anspråk genom utmätning endast till den del den överstiger vad gäldenären behöver för sitt och familjens underhåll. En gäldenär får således alltid behålla ett visst belopp, ett så kallat förbehållsbelopp, se 7 kap. 5 § Utsökningsbalken.

I förbehållsbeloppet ingår dels gäldenärens boendekostnad, dels ett normalbelopp som ska täcka gäldenärens vanliga levnadsomkostnader. I normalbeloppet ingår bland annat kostnader för mat, kläder, hygien, telefon, hushållsel, försäkringar och andra mindre utgifter för tillfälliga behov. Gäldenären kan även få tillägg för vissa kostnader såsom kostnader för barnomsorg, familjens kostnader för medicin och läkarbesök, glasögon, omfattande tandvård etc.

Det går att göra en uträkning på förbehållsbeloppet på Kronofogdemyndighetens hemsida.

Om du är missnöjd med Kronofogdens beslut angående hur stor del av din lön som ska utmätas kan du antingen vända dig direkt till Kronofogden och begära rättelse eller så kan du överklaga beslutet till domstol. Ett överklagande ska skickas till Kronofogden, som sedan lämnar det vidare till tingsrätten.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.