Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Får mamma stanna i Sverige efter utlöpt visering?

Datum: 20/09/2018

Hej,

Min fråga är angående min mamma. Vi har varit hos migrationsverket och fyllt i blanketter för att förlänga mammas visum med tre månader till på grund av oroligheterna i Turkiet. Migrationsverket har sagt att det inte är en grund för att förlänga hennes visum. Jag och min bror står för mammas försörjning men migrationsverket sa att det inte påverkar om mamma får stanna. Vi har fått höra att hon kan söka asyl men hon har inte flytt från Turkiet hon kom hit eftersom vi bjudit hit henne. Vad kan vi göra för att hon ska få vara kvar i landet?

Hej och tack för din fråga.

Eftersom Turkiet inte är med i EU krävs ett visum för att besöka Sverige. Då Sverige är med i Schengensamarbetet gäller dessa regler. Att besöka släkt och vänner är en grund för beviljande, men visumet gäller i högst 90 dagar under en period på 180 dagar. Detta innebär att om din mamma varit i Sverige under en sammanhängande period om 90 dagar så krävs det att hon är utanför hela Schengenområdet under 90 dagar för att kunna erhålla ett nytt visum.

En person som vill vistas längre tid än 90 dagar i Sverige måste ansöka om uppehållstillstånd. Kraven för uppehållstillstånd är bl.a. en inbjudan från personen som en ska besöka samt att en kan försörja sig under vistelsen i Sverige. Eftersom du anger att det är du och din bror som försörjer din mamma utgår jag från att hon därför inte kan försörja sig själv. Närmast till hands ligger därför att ansöka om uppehållstillstånd med anledning av att hon är att anse som nära anhörig.

Uppehållstillstånd för annan nära anhörig än make, maka, sambo, registrerade partner eller barn under 18 år ges i undantagsfall. Det krävs att det finns ett särskilt beroendeförhållande mellan er som ska ha funnits redan i hemlandet.

Ett sista alternativ är att ansöka om asyl i Sverige, för att beviljas asyl krävs det att man känner välgrundad fruktan för förföljelse eller att de finns grundad anledning att anta att man kommer att utsättas för skyddsgrundande behandling vid ett återvändande till Turkiet.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.