Får man äga en bostadsrätt utan att vara skriven där?

Hej,

Jag har ärvt en bostadsrätt av min mamma i byn där jag växte upp. Den ligger en bra bit från den stad jag nu bor och arbetar i, så det blir för lång pendling att flytta dit permanent. Men jag hade gärna velat behålla den för minnenas skull och bo där under vissa helger och semesterveckor. Så min fråga är, får man äga en bostadsrätt utan att vara skriven där?

Hej och tack för din fråga,

Ja, du får äga en bostadsrätt utan att vara skriven där, så länge det inte bryter mot bostadsrättsföreningens stadgar.

Folkbokföringslagen är den lag i Sverige som reglerar var man ska folkbokföra sig. Många rättigheter och skyldigheter beror på var du är folkbokförd, till exempel olika bidrag och var du ska betala skatt. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt, vilket är där du regelbundet sover.[1] Det finns även något som heter dubbel bosättning, vilket innebär att du har flera bostäder och bor i var och en av dem minst en sjundedel av din tid. En sjundedel av din tid kan exempelvis vara en gång i veckan eller två gånger varannan vecka. Skulle det bli aktuellt för dig med dubbel bosättning så är det Skatteverket som avgör var du ska vara folkbokförd, beroende på din livssituation i övrigt. I en sådan situation kan hänsyn exempelvis tas till var du arbetar eller om du bor med din familj i någon av bostäderna. Om du inte tillbringar mer än några helger eller semesterveckor i den ärvda bostadsrätten så är detta inte aktuellt för dig och du ska då vara folkbokförd på din permanenta bostad.

Sammantaget finns inga hinder enligt lag att äga en bostadsrätt utan att vara skriven på den. Däremot kan det vara bra att gå igenom bostadsrättsföreningens stadgar eftersom det där kan uppställas som villkor för inträde att en person inte får äga en bostadsrätt utan att bo i den. Men om så inte är fallet finns det inga hinder för dig att äga bostadsrätten utan att vara skriven på den.[2]

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om bostadsrätt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 § Folkbokföringslagen
[2] 2 kap. 3 § Bostadsrättslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.