Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Får man ändra födelsedag?

Datum: 09/09/2022

Hej,

Jag undrar om man får ändra sin födelsedag?

Hej och tack för din fråga,

Under vissa förutsättningar är det möjligt att ändra sin födelsetid och personnummer. Skatteverket är den myndighet som beslutar om en persons folkbokföringsuppgifter vilket innebär att det är till Skatteverket man ansöker om ändring av födelsedag, se 1 § folkbokföringslagen.

En förutsättning för att få ändra sin nuvarande födelsetid är att nuvarande uppgifter är felaktiga och att man kan styrka att de nya uppgifterna är riktiga. Det går alltså inte ändra sin födelsedag endast för att man hellre vill vara född ett annat datum. Det är den person som begär ändringen som har bevisbördan. En person kan styrka sina uppgifter till exempel genom att skicka in id-handlingar, pass eller födelsebevis till Skatteverket.

Om Skatteverket, efter prövning av ärendet, kommer fram till att ändring inte ska ske kan beslutet överklagas till förvaltningsrätten.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.