Är det ett brott att anklaga någon för brott?

Hej,

Jag har via sms blivit “anklagad” att försökt ta lån i någon annans namn, vilket jag absolut INTE gjort.  Personen har även informerat min arbetsplats om denna anklagelse samt mina nära vänninor. Jag krävde att vederbörande skulle bevisa för mig, någon form av grund för påståendet, men de har jag inte fått. Jag känner mig kränkt av påståendet.

Visst är det ett brott att anklaga någon för brott?

Hej tack för din fråga,

Det brott du beskriver låter som förtal.

Brottet förtal föreligger när någon lämnar uppgift om en annan person och uppgiften samtidigt är ägnad att utsätta den personen för andras missaktning.[1] Det ska handla om någon uppgift om personen som kan vara nedsättande för dennes anseende. Bedömningen av vad som anses vara nedsättande ska göras ur den kränktes och dennes omgivnings synvinkel.

För att det ska röra sig om förtal ska det inte endast vara ett värdeomdöme utan något som går att pröva sanningshalten av och uppgiften ska vara nedsättande enligt samhällets uppfattning. Därtill ska den vara ägnad att utsätta den andra personen för missaktning. Som exempel på uppgifter som är ägnade att utsätta en person för andras missaktning är att uppgiften pekar ut en person som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt. Det ska dock röra sig om ett klandervärt beteende av allvarlig art, vilket medför att endast påståenden om att någon är otrogen förmodligen inte omfattas av brottet förtal.

Initiativet till åtal ligger istället vanligtvis hos den person som anser sig ha blivit utsatt för ett sådant brott. Det kallas då ett enskilt åtal. Den enskilde kommer själv behöva driva en brottmålsprocess då kravet på att åtalet ska vara påkallat från allmän synpunkt är svåruppnåeligt. Att driva en process själv är något som är mycket svårt och sannolikt mycket kostsamt. Det finns en risk att du kommer att få betala båda parternas rättegångskostnader om du förlorar ärendet.

Det är till polisen du anmäler ett förtalsbrott. Om åtal inte väcks av åklagaren så kan man i sådana fall driva ärendet själv om man vill det.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 5 kap. 1 § BrB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.