Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Får man cykla berusad?

Datum: 22/02/2023

Hej,

Vi tillbringande vår semester på en campingplats och ofta såg vi rejält berusade personer som vinglande cyklade genom området. Jag undrar om det verkligen är lagligt att cykla berusad och om det finns några bestämda promillegränser?

Hej och tack för din fråga,

När det gäller cykling finns det inga bestämda promillegränser, men om man har druckit för mycket och cyklar på ett icke betryggande sätt kan man göra sig skyldig till trafikbrott. Man kan då dömas för vårdslöshet i trafik, vilket kan leda till böter.

För att dömas för rattfylleri behöver två omständigheter föreligga. Dels ska man ha minst 0,2 promille i blodet eller 0,1 milligram per liter i utandningsluften efter alkoholförtäring, dels ska man köra ett motordrivet fordon.[1] En cykel är inte att betrakta som ett motordrivet fordon och promillegränserna kan därför inte tillämpas på cyklister.

Som cyklist har man dock ett ansvar att inte cykla under alkoholpåverkan om det inte kan ske på ett betryggande sätt.[2] Det kan leda till att man döms för vårdslöshet i trafik där påföljden är dagsböter. Utgör cyklisten en påtaglig fara för trafiksäkerheten kan polisen även ingripa genom att stoppa den fortsatta färden.[3]

Att cykla berusad är således brottsligt om cyklisten i väsentlig mån brister i den omsorg och varsamhet som krävs för att undvika trafikolycka.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 4 § Lagen (1951:649) om straff för vissa trafikbrott
[2] 3 kap. 1 § Trafikförordningen
[3] 14 kap. 15 § Trafikförordningen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.