Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Får man filma en person utan dennes samtycke?

Datum: 11/06/2020

Hej,

Får man filma en person med sin mobil som tydligt uttrycker att man inte vill bli filmad?

Hej och tack för din fråga,

Utgångspunkten i Sverige är att det är tillåtet att filma och fotografera andra människor utan deras samtycke. Det finns ingen allmän lagregel som förbjuder detta. Det är till exempel tillåtet att stå utanför och filma in på ett privatområde. Däremot krävs det tillstånd att filma inne på privata områden såsom tunnelbana, restauranger etc. På dessa områden krävs således ägarens tillstånd om man står inne på det privata området.

Dock finns det undantag från denna utgångspunkt. I Brottsbalken stadgas brottet kränkande fotografering. Det framgår att någon som tar bild eller fotografera någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett liknande utrymme och personen samtycker inte till detta ska dömas för kränkande fotografering. Straffet är böter eller fängelse i högst två år.[1]

Sammanfattningsvis är således huvudregeln att det är tillåtet att filma en person utan samtycke. Handlingen kan i vissa fall vara kränkande fotografering beroende på omständigheterna, t.ex. om personen som filmas befinner sig i en bostad, på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 4 kap. 6 a § BrB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.