Får man köra elsparkcykel när man druckit alkohol?

Hej,

När jag varit ute och festat eller gått på AW tar jag ofta en elsparkcykel hem. Är det olagligt när man druckit alkohol? Finns det regler om en viss promillehalt, och vad kan det i så fall bli för påföljd?

Hej och tack för din fråga,

En elsparkcykel klassas som en cykel, förutsatt att den inte går fortare än 20 km/tim och har en motorstyrka på max 250 watt.[1] Det finns ingen uttrycklig promillehalt som gräns vad beträffar framförande av cykel.[2] Däremot kan alla vägtrafikanter som i väsentlig mån brister i omsorg och varsamhet dömas för vårdslöshet i trafik och tvingas betala dagsböter.[3] Så länge så inte är fallet och du kan köra den på ett säkert och betryggande sätt, är det alltså inte olagligt.

Skulle elsparkcykeln däremot gå fortare än 20 km/tim klassas den förmodligen som en moped.[4] För det fall du för fordonet efter att ha intagit alkohol i så stor mängd att alkoholkoncentrationen under eller efter färden uppgår till minst 0,2 promille i blodet eller 0,10 milligram per liter i utandningsluften, kan du då riskera att dömas för rattfylleri och få böter eller fängelse i högst sex månader. Anses brottet som grovt kan du dömas för grovt rattfylleri eller grov vårdslöshet i trafik och straffas med fängelse i högst två år.[5]

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation med jurist. Du kan också läsa mer om trafikbrott i vår handbok i körkortsjuridik.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 § Lagen om vägtrafikdefinitioner
[2] 4 § Lagen om straff för vissa trafikbrott (TBL)
[3] 1 § TBL
[4] 4 § TBL
[5] 4 a § TBL

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.