Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Får man köra full på sin egen tomt?

Datum: 26/10/2021

Hej!

Vi är några kompisar som har diskuterat huruvida man får köra full på sin egen tomt. Jag hade druckit ett par glas vin när en kompis behövde komma ut med sin bil och min bil stod i vägen. Eftersom bilarna befann sig på min privata tomt tänkte jag inte mer på det utan parkerade om bilen. Min sambo blev upprörd eftersom hon tror att det är olagligt och räknas som rattfylla oavsett var man kör. Hur är det egentligen?

Hej och tack för din fråga,

Man får inte köra full på sin egen tomt. Om man kör påverkad av alkohol eller narkotika är det rattfylla oavsett om man kör på allmän väg eller på privat mark.

Brottet rattfylleri (av normaldgraden) innebär att en person framför ett motordrivet fordon efter att ha intagit alkohol i så stor mängd att personen har minst 0,2 promille i blodet eller 0,10 mg/l i utandningsluften under eller efter färden.[1] Även om alkoholkoncentrationen i blodet är lägre kan man göra sig skyldig till rattfylleri om man är så påverkad att man inte kan framföra fordonet på ett betryggande sätt.[2] Det är även fråga om rattfylleri om man har intagit narkotika och det finns narkotika kvar i blodet under eller efter färden.[3]

Vid bedömningen om det är fråga om rattfylleri beaktas om det är ett motordrivet fordon som har framförts, hur påverkad föraren varit och hur stor risk framförandet av fordonet inneburit. Däremot spelar det ingen roll var någonstans föraren har framfört fordonet. Det är därmed straffbart att köra rattfull på privat tomt med exempelvis en bil eller en moped.[4]

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 4 § första stycket lag om straff för vissa trafikbrott (trafikbrottslagen).
[2] 4 § tredje stycket trafikbrottslagen.
[3] 4 § andra stycket trafikbrottlagen.
[4]  Jfr RH 2008:27 där föraren körde bil några meter på den egna tomten och blev dömd för rattfylleri.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.