Får man säga upp någon som är sjuk?

Hej,

Min pappa har sedan början på 80-talet arbetat som maskinstädare på en större verkstadsindustri. Pappa är 56 år och har alltid trivts bra på sin arbetsplats. Förra sommaren fick pappa besked om att han hade MS och det verkar nu som arbetsgivaren tar tillfället i akt att avskeda honom. Kan de göra så? Har de verkligen rätt att avskeda någon på grund av sjukdom? Pappa har arbetat hela sitt liv och kan inte tänka sig sluta sitt yrkesverksamma liv genom att få sparken.

Hej och tack för din fråga,

Arbetsgivaren har inte rätt att avskeda någon endast på grund av sjukdom. För att någon ska kunna bli avskedad krävs att arbetstagaren grovt misskött sitt arbete. Grund för avsked föreligger t.ex. om arbetstagaren gör sig skyldig till stöld från arbetsgivaren eller om arbetstagaren brukar våld mot annan anställd. När det gäller din far rör det sig förmodligen om att arbetsgivaren avser säga upp honom med hänvisning till personliga skäl. För att en uppsägning på grund av personliga skäl ska vara giltig krävs saklig grund. Att ha en sjukdom är i sig inte saklig grund för uppsägning, men om sjukdomen innebär att din pappa inte längre kan utföra sina arbetsuppgifter kan han som sista alternativ förmodligen sägas upp från sin tjänst. Emellertid har arbetsgivaren en skyldighet att först göra en omplaceringsutredning och kontrollera om din pappa inte kan arbeta med något annat trots sin sjukdom. Kanske din pappa kan klara mer administrativa sysslor alldeles utmärkt. För det fall arbetsgivaren inte gör en ordentlig omplaceringsutredning kan det ligga honom till last vid en eventuell tvist. Om din pappa är fackligt ansluten råder jag honom att kontakta sitt fackförbund och berätta närmare om omständigheterna. Om han inte är fackligt ansluten och anser att arbetsgivaren agerar felaktigt kan han vända sig till en jurist eller advokat för råd och som kan biträda honom i en eventuell domstolsprocess.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om arbetsrätt.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.