Får man sparken om man hamnar i fängelse?

Hej,

Får man sparken om man hamnar i fängelse?

Hej och tack för din fråga,

Om din arbetsgivare vill säga upp dig från din tillsvidareanställning krävs det att din arbetsgivare har saklig grund för detta. Saklig grund utgörs av arbetsbrist eller om omständigheter som har med dig som anställd personligen att göra.[1]

Har brottsligheten inte något med ditt arbete att göra så ska en avvägning mellan arbetstagarens intresse att behålla arbetet och arbetsgivarens intresse av en uppsägning göras. Beroende på vilken typ av arbete du har faller bedömningen ut olika. Exempelvis ställs högre krav på yrken som exempelvis polis. Utöver saklig grund har även din arbetsgivare en omplaceringsskyldighet som innebär att denne noggrant ska utreda om det finns någon annan befattning som du kan omplaceras till.

Om ditt straff leder till fängelse och därmed frånvaro från jobb behöver inte detta leda till automatiskt avskedning. I dessa fall tas hänsyn till dina arbetsuppgifter, hur du har skött dessa och till din arbetsgivares möjligheter att anställa en vikarie för dig.[2]

Se fråga kring skadestånd vid felaktig uppsägning här.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 7 § LAS
[2] AD 30-2004

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.