Får min f.d. sambo skriva över huslånet på mig utan min vetskap?

Hej,

Jag och min sambo har separera, hus som införskaffats för att bo i tillsammans.
Hon skrev över hela huslån utan min vetskap. Hon använde mitt personnummer etc. Får man göra det?

Hej och tack för din fråga,

Om någon har tagit lån i ditt namn utan att du vetat om det har du blivit utsatt för id-stöld och bedrägeribrott.

Det du har blivit utsatt för är troligtvis olovlig identitetsanvändning.[1] Detta brott passar in på fallet du ovan beskriver, det vill säga, att någon använt ditt personnummer för att ta ett lån. Det har inneburit en skada för dig då du har blivit belånad med en skuld du inte vill ha. Om detta kan bevisas i domstol så kan din före detta sambo bli dömd för böter eller högst fängelse i två år.

Därtill har din före detta sambo begått brottet bedrägeri fast gentemot långivaren. Det innebär att sambon vilselett långivaren att denne är någon annan vilket kommer leda till vinning för din före detta sambo och skada för långivaren då den riskerar att inte få betalt.[2]

Jag rekommenderar att du i första hand polisanmäler händelsen. Vidare måste du bestrida handlingen hos banken där sambon tagit lånet i ditt namn utan att du vetat om det och möjligtvis även Kronofogden. Kontakta vidare din bank för att kontrollera dina konton, lån och bankkort samt att spärrar ditt personnummer hos kreditupplysningsföretag.

Det kan i slutändan bli så att du ändå blir skyldig att betala skulderna om långivaren och kronofogden menar att dina bevis inte räcker. Du kan i sådana fall ställa en fordran på skulderna gentemot den före detta sambon. Detta kan man exempelvis göra genom att ansöka ett betalningsföreläggande hos kronofogden.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 6 a § BrB.
[2] 9 kap. 1 § BrB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.