Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Får min granne gå in i min lägenhet vid påstådda störningar?

Datum: 13/05/2020

Hej,

Min granne stör sig på mig oerhört mycket och klagar på alla ljud som kommer från min lägenhet. Vid ett tillfälle då jag hade fest öppnade grannen min dörr, gick rakt in i lägenheten och stängde av musiken. Jag funderar nu på att göra en polisanmälan för olaga intrång eller hemfridsbrott. Får grannen göra så?

Hej och tack för din fråga,

En granne som upplever sig störd får ringa eller knacka på hos den som stör, grannen har dock ingen rätt att oinbjuden gå in i lägenheten. I det fall en granne inte får kontakt med den som stör får denne vända sig med en anmälan till hyresvärden eller bostadsrättsföreningen, alternativt ringa störningsjour eller polis vid en mer akut situation.

Det brott som kan aktualiseras för handlingen är hemfridsbrottet i 4 kap. 6 § Brottsbalken och påföljden är troligen böter. Brottet olaga intrång i paragrafens andra stycke avser i huvudsak intrång på en arbetsplats eller liknande, inte någons privata hem. Det spelar ingen roll om dörren varit olåst, så länge personen uppsåtligen gått in i någon annans hem utan att ha fått lov till detta kan det utgöra ett brott. Det är således inte tillåtet att gå in i någon annans hem vid störning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.