Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Får min syster använda ved från vår gemensamma jordbruksfastighet till sitt egna bastubad?

Datum: 04/01/2023

Hej,

Jag och min syster äger en jordbruksfastighet tillsammans. Nu är det så att vi tvistar om veden. Min syster använder ved när hon bastar i byns allmänna bastu. Jag har tagit motsvarande del för eget bruk vilket min syster motsätter sig. Hon anser att veden ska användas på plats… och jag anser att jag har rätt till min motsvarande del som hon nyttjar och att jag får göra vad jag vill med den.

Vad gäller? Lös egendom som man har rätt till enligt andel?

Hej och tack för din fråga,

Ett samägande uppstår när två eller fler personer äger en fastighet eller lös egendom tillsammans. Samäganderättslagen reglerar hur flera personer ska samsas när de äger något ihop, till exempel er jordbruksfastighet. Samäganderättslagen är dispositiv, vilket innebär att man kan avtala bort hela eller delar av lagen. Du och din syster kan därför själva bestämma hur ni vill använda veden.

Om ni inte kan komma överens om hur veden ska fördelas eller användas så kan någon av er ansöka om att tingsrätten ska utse en god man.[1] Den gode mannen ska då under en viss tid förvalta veden på bästa sätt.[2] Det finns också en möjlighet att begära att jordbruksfastigheten ska säljas. Det kan ibland vara den enda utvägen, till exempel om fastigheten kräver viss skötsel och ni inte kan komma överens.

För att i framtiden undvika konflikter och dyra tvister på grund av samägandet kan det vara bra att skriva ett samäganderättsavtal. Genom ett sådant avtal kan ni till exempel bestämma hur nyttjandet av veden ska ske.

Vi på Zeijersborger & Co kan hjälpa till med att upprätta ett juridiskt korrekt samäganderättsavtal som reglerar rättigheter och skyldigheter mellan delägarna.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 3 § Samäganderättslagen
[2] 4 § Samäganderättslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.