Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Får min pappa ge bort mitt efterarv från mamma till sin nya fru?

Datum: 13/07/2022

Hej,

Min mamma gick bort år 2000. Något testamente var inte upprättat. År 2007 gifte pappa om sig och hösten 2016 fick han veta att han hade cancer och upprättade då ett testamente där hans nuvarande fru ärver det mesta. Samtidigt skrev han även över halva huset på henne. Pappa har nu avlidit och jag undrar om jag kan bestrida att han gett bort halva huset samt testamenterat bort resterande tillgångar? Får han göra så? Jag misstänker att detta påverkar mitt efterarv från min mamma negativt.

Min jurist för bouppteckningen har lyst med sin frånvaro och igår fick jag brev om att godkänna testamentet. Om 6 dagar är det 3 månader sedan pappa gick bort och om jag förstått rätt så måste jag ha godkänt eller bestridit testamentet då. Vad ska jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Nej, din pappa får som utgångspunkt inte ge eller testamentera bort efterarvet från din mamma till sin nya fru.

Eftersom din mamma inte upprättade något testamente så tillföll kvarlåtenskapen din pappa, då efterlevande make ärver före gemensamma bröstarvingar.[1] Detta innebär att du som gemensam bröstarvinge har rätt till efterarv efter din mamma först när även din pappa avlidit.[2] Den efterlevande maken, alltså din pappa, har inte full äganderätt till arvet efter din mamma, utan endast fri förfoganderätt. Fri förfoganderätt innebär att man inte genom testamente får bestämma över egendom som ska tillfalla efterarvingarna.[3]

Även om egendom som innehas med fri förfoganderätt inte får testamenteras bort, är innehavaren som huvudregel fri att förfoga över egendomen som hen vill under sin livstid. Den efterlevande maken får dock inte genom gåva eller liknande handling orsaka väsentlig minskning av sin egendom utan att ta hänsyn till den först avlidnes arvingar.[4] Då din pappa gett bort stora delar av sin egendom har du rätt till kompensation för det minskade efterarvet.[5]

Du har även rätt till din laglott efter din pappa, vilken utgörs av hälften av din lagstadgade arvsandel.[6] Laglottsrätten innebär att en person som har bröstarvingar endast fritt kan testamentera hälften av sin egendom. Om en arvlåtare ändå har testamenterat bort en större del av sin egendom måste bröstarvingen påkalla jämkning av testamentet inom 6 månader från det att hen delgavs det.[7]

Det finns dock vissa kostnader som har företräde framför laglott, så som begravningskostnader. Även den så kallade basbeloppsregeln har företräde framför laglotten. Basbeloppsregeln återfinns i 3 kap. 1 § 2 st. i Ärvdabalken och utgör ett skydd för den efterlevande maken, i det här fallet din pappas nya fru. Genom basbeloppsregeln har hon rätt att vid bodelningen efter din pappa komplettera sin egen andel med den avlidne makens kvarlåtenskap så att hennes egendom uppgår till ett värde motsvarande fyra prisbasbelopp.

Arvstvister kan vara komplicerade och det kan därför vara lämpligt att anlita ett juridiskt ombud. För vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i arv.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 3 kap. 1 § Ärvdabalken
[2] 3 kap. 2 § Ärvdabalken
[3] 3 kap. 2 § Ärvdabalken
[4] 3 kap. 3 § Ärvdabalken
[5] 3 kap. 3 § Ärvdabalken
[6] 7 kap. 1 § Ärvdabalken
[7] 7 kap. 3 § Ärvdabalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.