Får polisen göra en husrannsakan hos någon annan än den misstänkte?

Hej,

Får polisen göra en husrannsakan angående mig på en adress som jag ej är skriven på?

Hej och tack för din fråga,

Reglerna om hur polis får utföra husrannsakan finns i 28 kap. Rättegångsbalken (RB). För att få göra en husrannsakan i en misstänkt persons hus, rum eller slutna förvaringsställe krävs det att polis har anledning att anta att personen ifråga begått ett brott som kan ge fängelse som straffpåföljd, se 28 kap. 1 § 1 st. RB. Syftet med intrånget är att beslagta föremål eller hitta bevis som kan ha betydelse för utredningen av brottet.

För att polis ska få göra husrannsakan hos någon annan än den misstänkte krävs det dessutom ytterligare förutsättningar. Antingen ska brottet ha begåtts där, den misstänkte ha gripits där eller så ska det annars finnas synnerlig anledning att anta att polis kan hitta föremål eller bevis av betydelse för utredningen av brottet, se 28 kap. 1 § 2 st RB.

 

Med vänlig hälsning

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.