Får polisen lägga beslag på egendom som tillhör den som utsatts för brottet?

Hej,

Min bil blev stulen och nu har dom hittat bilen och lagt den i beslag på den. Jag har fått brev att bilen blir återlämnad till ägaren. Min fråga är får de göra så här mot mig när det är jag som utsatts för brott?

Hej och tack för din fårga,

Polis får enligt 27 kap. 1 § Rättegångsbalken beslagta ett föremål som kan ha betydelse för utredning av brott. Det spelar ingen roll vem som är ägare till egendomen utan polis kan beslagta annans egendom än just den misstänktes. Det spelar alltså ingen roll om det är den som utsatts för brottets egendom.

Läs mer om beslagtagna bilar här.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.