Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Får polisen undersöka våra ryggsäckar trots att vi inte har gjort någonting?

Datum: 14/12/2021

Hej,

Jag och några av mina kompisar blev stoppade av polisen när vi cyklade inne i stan. De ville undersöka våra ryggsäckar trots att vi inte hade gjort någonting, får man verkligen göra det?

Tack på förhand

Hej och tack för din fråga,

Enligt Regeringsformen (RF) framgår ett skydd för enskilda att utsättas för kroppsvisitation.[1] I skyddet för kroppsvisitation ingår undersökning av någons väska.[2]

Enligt Polislagen får en polisman som med laga stöd griper eller annars omhänderta eller avlägsnar någon i anslutning till ingripandet kroppsvisitera denne i den utsträckning som är nödvändig av säkerhetsskäl för att vapen eller andra farliga föremål ska kunna tas hand om eller för att dennes identitet ska kunna fastställas.[3]

En polisman får enligt Polislagen kroppsvisitera i den utsträckning det behövs för att söka efter vapen eller andra föremål som är ägande att användas vid brott mot liv eller hälsa eller föremål som är ägnade att användas som hjälpmedel vid brott som innefattar skada på egendom.

Enligt Polislagen så ställs det krav på att polisens ingripande mot enskilda är proportionerligt.[4]

Det är utifrån dessa regler man gör en bedömning av om polisen får kolla igenom någons väska. Det är svårt att ge ett svar på om det var ett tillåtet beslut att gå igenom era väskor på grund av den begränsade mängd information du lämnat. Om du önskar få ett närmare svar är du välkommen att kontakta oss.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 6 §
[2] 28 kap. 11 § RF
[3] 28 kap. 11 § RF19 § stycke 1
[4] 8 §

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.