Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Får styvfar och moster till en arvtagare bevittna testamentet?

Datum: 28/12/2021

Hej,

Får styvfar och moster till en arvtagare bevittna testamentet?

Hej och tack för din fråga,

Ett giltigt testamente ska upprättas skriftligen, undertecknas av testatorn och bevittnas med två vittnen, enligt 10 kap. 1 § Ärvdabalken (ÄB). Vittnena ska veta att handlingen är ett testamente, men behöver inte veta något om testamentets innehåll.

Ett vittne måste vara över 15 år och får inte lida av en psykisk störning som påverkar dennes rättshandlingsförmåga. En make, sambo, syskon, släkting i rätt upp- eller nedstigande led eller svågerlag till testatorn eller arvtagaren får inte vara vittne, vilket framgår av 10 kap. 4 § ÄB. Detta innebär att en svärförälder inte får bevittna ett testamente medan inget hindrar en släkting som inte är i rätt upp- eller nedstigande led att vara vittne.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.