Får tidningar publicera fotografier utan utskriven upphovsman?

Hej,

Min flickvän är en hobbyfotograf och tog vid ett tillfälle kort på ett musikband. Hon sa till bandet att de fick använda bilderna som dom ville, men att hon vill ha cred (dvs. sitt namn på bilderna).

Bilden dök upp i en engelsk musiktidning och hennes namn fanns inte med. Andra bilder i tidningen hade fotocred, men inte hennes. Bandet säger att de skickade med min flickväns namn, men att tidningen tycks ha missat det.

Är det olagligt att göra som tidningen har gjort? Isåfall, vad gör man åt detta?

Hej och tack för din fråga,

När någon vill använda någons upphovsrättsliga alster måste upphovsmannen anges. Denna rätt att anges kallas respekträtt eller ”droit moral”. Detta gäller även om upphovsmannen har förklarat att han överlåter alla sina rättigheter, eller liknande och även om han uttryckligt har förklarat att han avstår från sin ideella rätt.

Kränkningar av den ideella rätten är straffsanktionerade. Man kan också ha rätt till skadestånd om man kan visa att någon åsidosatt någons respekträtt.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.