Får vi sälja vår dementa mammas saker åt henne?

Hej,

Min mamma har snabbt blivit väldigt dement och flyttats till ett demensboende. Hon har en hyresrätt om tre rum och kök, som vi har sagt upp men den innehåller en hel del lösöre; möbler, prydnadssaker, tavlor, serviser m.m. Eftersom bara en bråkdel av hennes saker ryms på demensboendet, undrar vi vad vi barn ska vi göra med allt överblivet? Får man dela upp det mellan oss redan nu? Kan man sälja saker och sätta pengarna på mammas konto?  Vilka bestämmelser/lagar gäller? Vi har hört oss för i vår vänkrets och fått väldigt skilda svar och vänder oss därför till er. Tacksam för svar!

Hej och tack för din fråga,

Ni får inte sälja eller dela upp hennes ägodelar utan hennes fullmakt. För att fullmakten ska vara giltig, krävs att er mor är tillräckligt frisk för att förstå innebörden av en fullmakt och det är nog inte sannolikt att hon kan det om hon lider av demens.

Om man inte längre kan sköta sina ekonomiska förehavanden kan man ansöka om en god man. Ni kan kontakta kommunens överförmyndare, som kommer att ge er praktisk information och hjälp med att utse en god man och närmare förklara dennes uppdrag. I avvaktan på att er mor får en god man finns det inget som hindrar att ni syskon förvarar hennes lösöre åt henne. Gör en noggrann förteckning över egendomen, var den förvaras och be samtliga syskon att underteckna dokumentet. När god man är utsedd, lämnas förteckningen till honom/henne för vidare hantering.

Vänliga hälsningar
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.